7 Ocak 2010 Perşembe

Zeytingagli Bakla Dolmasi

Bakla dolmasi Tokat bolgesine ait bir dolma. Ben bu dolmayi Edirne'den Tokat'a gelin giden,cokkk sevdigim Gulnihal ablamdan ogrendim.Yazin misafiri olmustum ve bu guzel dolmayi yapti. Tabi ben herseyi cok sevdigim gibi Bakla dolmasinada bayildim. Ilk firsata bu dolmayi yapip konuklarima ikram ettim. Arkadaslarim icinde bakla oldugunu duyunca cok sasirdilar. Burdan Gulnihal ablama kocaman tesekkurler. Kendisini tanidigim icin cok sansliyim. Neyse ben tarife geceyim.

MALZEMELER
Dolmalik yaprak
2 sb islatilmis dogranmis kuru bakla
2 sb ince bulgur
2 orta boy k.sogan
1 ck domates salcasi
1ck biber salcasi
1 tk karabiber
1 tk kirmizi biber
1 tk kuru nane
1 ck reyhan ( mutlaka olmali)
1 cyb zeytinyagi

UST SOS ICIN
2 kr sogan
1 ck domates salcasi
1 ck biber salcasi
2 ds sarimsak ( ben ekledim)
1 cyb zeytinyag


YAPILISI
Aksamdan islatilan bakla irice dogranir. Bulgur ,kuru sogan ,salcalar ve tum baharatlar kelenir ic malzeme hazirlanir. Harslanan yapraklarla sarilir. Tencereye dizilen dolmalara sicak su ilave edilir ve yumsayana dek pisirilir ( kisik ateste ).
Siviyagda ince kiyilmis kuru soganlar ve salcalar kavrulur ve dolmanin uzerine eklenir .On onbes dakikada bu sekilde pisen dolmalar afiyetle yenir.

18 yorum:

  1. Sefacım ellerine sağlık harika görü
    nüyor denemek lazım öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Değişik bende hiç duymamıştım.
    Sefacım ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. baklalısını ilk defa duydum ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. baklalı tarifi ilk kez duyuyorum..güzel olmalı..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Tesekkur ederim Derya cim, tavsiye ederim firsat buldugunda denemeni.

    Cok bilinen bir tarif deyil galiba,Ferhan canim.Tesekkur ederim ,bend esevgilerimi gonderiyorum.

    Aslicim ( pembeli dusler) ilk duydugumda banada ilginc gelmisti.
    Tesekkurler canim

    Sehnaz cim gercekden guzel ( benim icin )Tesekkur ederim :)

    herkese kocaman sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Cok degik bir dolma daha once tadmadim eminim cok lezzetlidir
    Afiyet olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ayyy bayılırım bayılırımm

    YanıtlaSil
  8. bende hic yemedim ama tokatli arkadasim var ona hemen müracat edecegim cünki nefis görünüyor kesin arkadasim yapiyordur baklayla
    elinize saglik
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Bizim apartman görevlisi aile Tokatlı. Sayelerinde ipek gibi Tokat yaprağı buluyorum. Baklalı dolma çeşitlerini de onlardan görüyorum. İstanbul dolmalarına değişmem ama yöresel lezzetlere merakımdan ne bulsam yerim ben ;)

    YanıtlaSil
  10. Amanın de dolmalarda yapılmış ee benı beklıyor yemem için..
    Baklalı olanı tama şansım oldu bir arkadaş davetın de değişik bir lezzet ve cok da hoş bir tadı var..
    Ellerıne sağlık.
    Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  11. eline sağlık canım çok sevdiğim bir dolma bakla dolması,ben yapmaım ama yapınce keyifle yiyorum tabaktakileri yedim bile :)sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Canım ben de ödülün var uğrayıp alırmısın ..

    YanıtlaSil
  13. zeytingaglı derken??:)))))))))) oluyor bende yapıyorum böle hoşuma gitti canım benim buarada bakla dolması ilk defa gördüm haliyle yemedim ne değişik ellerine sağlık canım öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  14. HARİKALAR AMA YAPRAK BULAMADIM YİNE CANIM İSTEDİ:))

    YanıtlaSil
  15. Değişik bir tarif ben de ilk kez duyuyorum. Görüntüsü nefiss eminim tadıda öyledir, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. BAKLA DOLMASINI İLK KEZ DUYUYORUM AMA GÖRÜNTÜSÜ MUHTEŞEM NEFİS GÖRÜNÜYOR...ELLERİNİZE SAĞLIK...
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  17. Merhaba, blogunuzu yeni kesfettim!! Iyi ki kesfettim:) COk nefis tarifler var. Bu dolma tarifide cok degisik. Ellerine saglik. Hollandadan sevgiler. Bu arada sizi takibe aldim haberiniz olsun!!:)

    YanıtlaSil