8 Ekim 2010 Cuma

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi.


Sarmalarin bas taci denile bilir, yaprak sarmasi icin. Sevmeyen, tarifini bilmeyen yoktur sanirim. Her yigidin bir yogurt yemesi oldugu gibi, her ahcininda bir dolma ici hazirlayisi vardir. Kimisi uzumlu fistikli, kimisi sumakli , kimisi nar eksili reyhanli bu listee uzayip gider.
Bizim evde uzumlu fistikli cok sevilmiyor. Bende kendi damak zevkimize gore bir sarma ici hazirliyorum. Nasilmi iste boyle..
MALZEMELER
1/2 kg yaprak ( ben bahcemden topladim)
1/2 kf pirinc
1 bag maydonoz
1 bag dere otu
2 iri k, sogan
4 dis sarimsak
1 c.kasik domatas salcasi
1 c, kasik biber salcasi
2 c,kasigi nar eksisi
1 s,brdk zeytinyagi
1 adet limon
1 k,kasigi kimyon
1 " k.biber
1 " reyhan
1 " kr, biber
1 cimdik turk kahvesi ( cok hos aroma veriyor)
Tuz
YAPILISI.
Yikayip tuzlu suda hafif harsladigimiz yapraklar sogurken icini hazirlayalim.
Ben yaprak sarmasinin icini kavurmadan sariyorum ( cigden )
Iyice yikadigimiz pirince,Sogani incecik dograyalim. Ince kiydigimiz ,maydonoz, dere otu ve ezilmis sarimsagi ekleyelim. Salcalari, Zeytinyagi nin yarisini tum baharatlari ve nar eksisini ekleyelim.Tuzunu da ayarladiktan sonra dolma icimizi karistiralim.
Soguyan yapraklar dan tek tek alip ortasina 1 kasik ic koyup ( bir cogunuz biliyorsunuz bu kisimi ) once kenarlari kapatip saralim ve tencereye dizelim.
Tencereya dizilen sarmalarin uzerine geri kalan zeytinyagi biraz tuz, limon dilimlerini ve iki su bardagi suyu ekleyip. 45 dakika kisik ateste pisirelim.

13 yorum:

  1. elleriniz dert görmesinn:))
    kesinlikle haklısınız yaprak sarması sofraların ve diğer sarmaların baştacı:)
    yaprakların bahçeden toplanması ekstra lezzet kaynağı:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Bence de sarmaların baş tacı. Ustaca yapılınca hele..Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık gerçekten de sofraların şahıdır sarma

    YanıtlaSil
  5. Yaprak sarmasını çok severim ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sizin tercih ettiginiz sarma harci benimde tercihimdir.Ellerinize saglik cokta lezzetli görünüyor.Sevgiyle kalin.

    YanıtlaSil
  7. Türk kahvesi ilginç olacak :) ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  8. özellikle davet sofralarına yakışan nefis bir lezzet ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  9. Canım bizde de çok sevilir. Ellerine sağlık harika görünüyor. Akşam için alıyorum bilesin. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. aman da aman bu ne maharet böyyle.ellerin dert görmesin.mutfakların baş tacı bu sarma mutfakların.nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.ayrıca yokluğumda beni yalnız bırakmadığın için teşekkür ediyorum.sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Canım, sarma harika görünüyor.Gecenin bu saatinde kalkıp sarasım geldi:)))Ellerine emeğine sağlık.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  12. çook severim ama türk kahvesi hiç denememiştim değişik olmuş ellerine sağlık canımcım öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Kesinlikle sarmaların baş tacıdır yaprak sarması Türk mutfağında değerli bir yeri vardır ve misafir onsuz ağırlanmaz geziye gidilecek olsa ilk akla gelen sarma yapmaktır :)9
    Ellerine sağlık Sefacım nefiss görünüyor.
    Türkiye den kocan sevgilerimle hoşcakalll....

    YanıtlaSil