11 Eylül 2011 Pazar

Patlican Cigirtma

Patlicanin en lezzetli zamani sonbaharda olur derdi annem. Neden bilmem bedne daha cok son baharda seviyorum. Ya gercekten lezzetleniyor yada ben o sekilde algiladigimdan lezzetli buluyorum.
Patlican cigirtma bu ismi nereden aldi acaba diye dusnuyordum. Yemeklerimizin ne deyisik isimleri var deyilmi. Ama bu cigirtma sanirim patlicanlarin kizarirken cikardigi sesden geldi.
Patlicna sevenler icin guzel bir secenek. Heleki bir sonraki gun sanki daha bir lezzetleniyor tatlaniyor.Sarimsagin tadi yagina, yagin lezzeti salcaya siniyor.Sagan domates kendilerindne emin bir sekild e patlicanlari tac landiriyor. Uzerined e bir kac dal maydonozzz offff harika ;)

MALZEMELER
4 patlican
1 kuru sogan
2 domates
4 sivri biber
4 dis sarimsak
1 tatli kasigi salca
1 cy brdg zeytin yagi
maydonoz

YAPILISI;
Seritler halinde soyulan patlicanlar tuzlu suda yarim saat bekletilir.Sonr a suzulur kurulanior ve kizgin zeytin yaginda kizartilir.Kizartma islemi sirasinda tavanin agzi kapatilir. Iste tam o sirada cizirtilar cikar ( sanirim ismi oyuzden cigirtma).Her tarafi kazaran patlicanlar kenara alinir. Tavadaki yag da incecik dogranan sogan kavrulur, ince kiyilan biber sogana eklenir ve en son domates kabukalri soyulup dogranip tavaya eklenir. Domatesle birlikte sarimsaklari ekliyorum ben. Sarimsagin aromasi iyice sinsin yemegin suyuna diye.
Domatesler suyunu salinca salca eklenir ve ezilir. Salcadan sonra 1 cay bardagi su ilave edilip karisisim iki dakika ocakta kaynatilir.Kizaran patlicanlar tekrar tavaya sosun uzerine dizilir. Yemegin tuzu ilave edilir ve 10 dakika daha kisik ateste tutulur.
Ister ilk ister soguk servise hazir.
Sevgiler
Sefa

13 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım.nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. sefacım ne fis görünüyor tam kocişe göre patlıcan yemeklerine bayılır...

    YanıtlaSil
  3. :)
    tabiriniz bena tebessüm ettirdi:)
    çok doğru aslında,patlıcanlar kızarırken kendi çaplaarında çığlık atıyorlar sanki...
    enfess bir görüntü...
    ellerine sağlık canım...
    sevgilermle...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik nefis olur afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor. her ne kadar böyle abuk subuk konan ismileri çok sevmesemde maalesef var.. bende patlıcanın her türlü tarifini denerim hatta son yazımda iki tarif verdim.. seline sağlık sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  6. patlican yemeklerine bayiliyorum cigirtma ismi komik olsada nefis bir lezzet oldugu kesin:)))Sefacim ellerine saglik nefis gorunuyor canim.
    sevgilerimi biraktim:)

    YanıtlaSil
  7. yemek yediğimi hatırladığım günden bugüne patlıcanı çok severim.. eline sağlık çok lezzetli gözüküyor.. sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Patlıcanın bütün yemeklerini çok severim.Yöresel isimler bazen gülümsetiyor ve benim hoşuma gidiyor.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Evet tatlım
    çığırtma kızarırken çıkardığı sesden geliyormuş doğru tepbit :))
    ben de çok severim bol sarımsaklı fakat biz soğan koymamıyız
    maydanoz keyfe göre konur öyle yada böyle çığırtma nefis olur
    ellerine sağlık canım nefis görünüyor ekmeği bandıra bandıra yiğin gari :))
    afiyetler olsun.......

    YanıtlaSil
  10. Ben de çok severim patlıcanı. Güzel bir tarif. Mutlaka yapacağım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. patlıcanın her türlü yemeğini, mezesini ve salatasını severim:) hani şimdi gecenin bu saatinde bu tarif beni acayip iştahlandırdı:)
    teşekkürler tarife...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Öyle güzel yazmışsın kii en kısa zamanda bende yapmalıyım.
    Çok canım çekti.
    Patlıcanın her hali ayrı güzel..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil