Merhaba Izmir'li olupda Sambali tatlisini bilmeyen yoktur herhalde. Annem bu tatlinin tarifini ilk radyodan duymustu. Komsumuz Zeynep teyzeye anlatiyordu. Radyoda sambali tarifi verdiler, yarin yapalim mi beraber dedigini hala hatirliyorum .
Ertesi gun malzemeler alindi ,bir bakir tepside karistirildi uzerine fistiklar ozenle dizildi ve belediyenin ekmek firinina goturuldu .
Eve gelir gelmez uzerine surup dokuldu. Kucuk oldugum icin annemin yanindan ayrilmiyordum O kucucuk aklimla herseyi hafizama kaydetmisim . Nerden bilirdim gunun birinde bu tatliyi yapip tarifini yayinlayacagimi. Inanin annemin o radyodaki tarifi anlatisini hic unutmadim .
Tarih tekkerrurden ibaret derler . 40 yil sonra ayni tatliyi ben de yaptim.
Sevgiler
2,5 bardak irmik
2,5 bardak yogurt
2,5 bardak seker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak fistik
Surup icin
2,5 bardak seker
2,5 bardak su
yarim limon suyu
~~~ YAPILISI~~~
Derin bir karistirma kabina Irmik , yogurt, seker , vanilya va kabartma tozunu alip hepsini guzelce karistiriyoruz. Yaglanmis firin kabina karisimi dokuyoruz . Uzerini duzelttigimiz tatlimizin uzerine fistiklari diziyoruz . Tatlimizi bir bicakla dilimliyoruz. Firina koymadan once mutlaka dilimleyin.
Onceden isitigimiz 200 C yada 350 F'de firinda kizarincaya dek yaklasik yarim saat pisiriyoruz.
Tatlimiz piserken surubunu hazirliyoruz. Sekeri suyu bir kapta kaynatiyoruz kaynayinca limon suyunu ekliyoruz 3 dakika daha kaynayinca altini kapatiyoruz.
Firindan cikan tatlimizi biraz sogusun diye bekletiyoruz surubumuzda ilisinca tatlimizin uzerine esit sekilde dokuyoruz. Bir gece dinlenen tatlimiz servise hazir .
Afiyet olsun .
Sefa
ENGLISH:
Hi,
If you from Izmir, there is no way you don’t now Sambali. My
mom heard this recipe first on radio. Aunt She was telling it to aunt Zeynep. I
still remember her voice saying “ I heard a recipe on radio named Sambali,
shall we do it together tomorrow?”.
Next day, all the ingredients were bought, mixed on a copper
pan, peanuts were lined up carefully, and we took it to municipal bakery house to
cook.
As soon as we brought it to home, syrup was added. Since I
was a child, I was with the mom always. I recorded all details into my little
brain. I would not know that one day I will cook it and share the recipe. Believe or
not, I cannot forget how my mom was
explaining the recipe she heard on radio. Pro-word quotes “History repeats
itself”. I did the same desert forty years later. Cheers.
Ingredients:
2.5 cups semolina
2.5 cups plain yogurt
2.5 cups sugar
1 pk. Baking powder
1 pk. Vanilla
1 cup peanuts
For syrup:
2.5 cups sugar
2.5 cups water
Half of a lemon juice
Procedure:
In a deep pan, mix semolina, yogurt, sugar, vanilla and
baking powder. Pour into pre oiled baking pan. Level nicely and line up the
peanuts as you desire. Cut the dough with a knife for cubic (or your shape)
shapes. Pre heat oven to 350 F (200 C) degrees and cook it for half an hour or
top color is light brown.
While it is cooking in oven, prepare the syrup. Add water,
sugar and when boiled, add lemon juice. Boil another three minutes and turn the
heat off.
Rest the desert when you it is cooked and let it to cool
down. Add thee syrup when it is warm onto desert. Let it rest over a night, and
it is ready to be served.
Enjoy
Sefa
5 yorum:
ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor.
Ellerine sağlık, çok muhteşem görünüyor. Eşim bayılır bu lezzete ona yapmak isterim. Kekin içine konulan şekerde mi 2,5 bardak, biz aslında çok tatlı seven bir aileyiz ama şurubu da olduğu için soruyorum.
Sevgiyle kal.
çok sevdiğim bir tatlı canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Sefacim uzun zaman oldu blog ziyaretlerine cikmayali ozlemisim.
Sayfanda en sevdigim tatliyla karsilasinca sapirdanmadan edemedim:)oldum olasi cok severim.Bana hep cocuklugumu hatirlatir.Ellerine saglik canim.
Kucak dolusu sevgiler.
Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak
Etsiz Çiğ Köfte
Patatesli Börek
Biber Dolması
Yorum Gönder