Yorumlariniz

Okudugunuz tariflere biraktiginiz butun yorumlar ve duzeltmeler icin sonsuz tesekkurler/ I APPRICIATE THE COMMENTS AND CORRECTIONS.

5 Eylül 2011 Pazartesi

Mantili ve Nohutlu Yarma Corbasi

Merhabalar , ramazan da yaptigim bir corba tarifini paylasmak istedim. Sicaklardan dolayi fazla yemek yenmiyordu . Corba salata yetiyordu ramazanda. Bende o yuzden corbalarimi daha yogun , daha katkili hazirlamaya gayret etim hep.Iste o corbalar'dan biri .
Herkesin bildigi yogurtlu yarma corbasi. Bazi yorelerde icine nohut eklendigini biliyorum. Ben ileveten bir de manti ekledim. Benim herseye muhalefet olan cocuklarim '' bu corbami yemekmi ,, dediler ama esim cok beyendi. Sahzen bende beyendim. Kim bilir belki sizde beyenirsiniz.
MALZEMELER
1 su bardagi yarma ( bugday)
1 su bardagi nohut ( harslanmis)
2 su bardagi yogurt
1 kase manti ( firinlanmis evde vardi )
1 dis sarimsak
1 kucuk kuru sogan
1 cay kasigi nane
1 cay kasigi kekik
1 cay kasigi kirmizi toz biber
1 yumurta sarisi
2 kasik un.
3 kasik tereyag
tuz .
YAPILISI

Aksamdan islattiginiz bugdayi duduklu tencerede harslayin. Harslanan bugdaya nohutlari ilave edin . ( eyer isterseniz bogdayla nohutlari birlikte harslaya bilirisniz) .
Iyice yumsayan bugday nuhut karisimina mantilari da ekleyin. Eyer suyu az gelirse uzerine kaynar su ilave edin.
Bir kasede yumurta sarisi yorut ve unu iyice cirpin . Cirptiginiz yogurt a corbanin suyundan azar, azar ekleyin ki yogurt iliklas sin. Ciprptiginiz yogurtu corbaniza yavas yavas ve surekli karistirarak ekleyin. Kaynayana dek karistirin. Corbanin 5 dakika kisik ateste kaynarken siz , incecik kiyilmis sogani ve sarimsagi tereyaginda kavurun. Kavrulan sogana baharatlari ekleyin . Kaynayan corbayi ocaktan alin ve tuzunu ekleyin. Kavrulan soganlari ve baharati corbaya ilave edin. Corbaniz servise hazir. Yaninda tek salata bile yeterli oluyor.
Afiyet olsun .
Sefa

19 yorum:

Unknown dedi ki...

Canımm ellerine sağlık çorba gibisi
varmı süper öpüyorum.

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merhabalar canım öncelikle nazik ziyaretin ve değerli yorumun için çok teşekkür ediyorum:)
çorbanda harika bizimkiler böyle çorbalara bayılırlar tarifin alındı canım sevgiler:))

yemekbiraşk dedi ki...

höpüdük höpüdük içilesi nefis bir çorba olmuş:) eline sağlık
sevgiler

birsence dedi ki...

sefacım çorban çok iştah açıcı göüküyor ellerine sağlık...

bırtutamkekik dedi ki...

mmm:)))nefiss görünüyor buu çorba...
yanındaki biberiyeler eşliğinde ne içilir hüpür hüpür:))
ellerine sağlık canım...
bende beklerim sayfama...
takipçisiyim güzel paylaşımlarınızın...
birtutamkekik.blogspot.com

mandalincikmazi dedi ki...

Çok besliyici bir çorba olmuş ben bunu öğün yerine tek başına yerim .
Ellerine sağlık canım.........

pembe kekik dedi ki...

Çok nefis bir tarif.Ellerinize sağlık:)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, nefis bir corba ve harika bir sunum, yanindaki aci biberlerede bayildim, cok güzel gider,
sevgiler....

gelibolu17 dedi ki...

http://gelibolu17.blogspot.com sunar:)

"Çay,Kahve Bahane"
'bu etkinlik çok şahane' diyerek yeni bir etkinlik başlatmak istiyorum,
her zamanki gibi güzel tariflerinizle beni yalnız bırakmayacağınızı ümid ediyorum...
Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

İşte bende bu yüzden "çay kahve bahane" koydum etkinliğimizin ismini :)

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
Muhammed Mustafa (s.a.v)

Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :)

Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için gelibolu17 ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)

Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

etkinliğimiz diyorum çünkü ben daha öncekiler gibi bu etkinliğide yalnız başıma yapamıyacağımın bilincindeyim,o yüzden bu etkinlikler hepimizindir...Şimdiden herkese çok teşekkürler :)

ozguluntarifleri dedi ki...

Sefacim corban muthis nefis gorunuyor cok severim.Ellerine emeklerine saglik.. Bu arada gecmis bayramini kutlarim canim cok opuyor sevgilerimi birakiyorum.

eldivenlerim dedi ki...

çorba enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik canim benim... Biliyor musun az önce, hemen hemen ayni corbayi yedim..::))

çeşnici Handan dedi ki...

Hem lezzetli hem de besleyici bir çorba olmuş ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.

lezzettabağı dedi ki...

Canım eline sağlık bazen bende böyle katar karıştırır yaparım iki gün önce minik etle pişirdiğim nohut yemeğinden bir çorbalık kalmıştı, şehriye biber domatesli çorbaya çev,irdim aynen kızalar anne uydurmuşsun ama çok da lezzetli olmuş vallahi dediler. Türkiyeden gönderebileceğim bir şey olursa bana çekinmeden yazın ne olur ben kargo ile yollarım inanın neler gönderiliebilir ben bilmiyorum açıkçası bazı ürünleri yurtdışına gönderemiyorsunuz bildiğim kadarıyla . örneğin ev yapımı tarhanamdan seve seve gönderebilirim eğer yasak değilse..Gurbet ellerde böyle şeyler özlenir..kocaman sevgiler.

neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

Yogurtlu seylere bayilirim... Harika gözüküyor üsenmesem kalkar yapar yerim :) Ellerine saglik...

HADİYE dedi ki...

Merhaba,

Anadolumuzun kadınları yokluk görmüş ezilmiş ancak hiç yılmamışlar.Ellerinde hangi malzemeler varsa aş yapmış ve sevdiklerine yedirmişler. Zamanlada klasikleşip bizlere kadar ulaşmış.Şanlı Geçmişimiz her alanda bizleri bu günlere taşımıztır. Görenekler gelenekler bizi biz yapan unsurlardır.
Ellerinize sağlık bu çorbada eskilerden ninelerimizden bize yadiğar.Unutulmamalı ve yeni nesillere ulaştırmalı.Bu bizlerin görevi.

Sevgiler*

Tarifkolik.. dedi ki...

Ellerine sağlık canım şahane görünüyor hayırlı cumalar..

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Bizim klasik ve geleneksel mutfaklarımızda hep aynı şeyler pişer. Yeni bir tarif uygulandığında ona hemen alışmamız çok zor oluyor. Damak işi zor.

Sizin bu tarifinizdeki mantılı nohutlu yarma çorbası, bizim mutfaklarımızda hiç pişmemiş bir yemek çeşididir. Bizler mantıyı tek başına mantı gibi, nohut yemeğinizi de öyle, bir de bizim de tarhana dediğimiz (darhane) süzme yoğurttan yaptığımız çorbamız vardır. Bunun içine daha önce haşlanmış kuru fasulye, nohut ve mercimek te atarız. Yarma ve süzme kaynayıncaya kadar karıştırılarak hazır hale gelir. Çok lezeetli ve nefistir tarhana çorbamız. Bu zaten klasik bir tarhana çorbası, bilmeyen yoktur.

Ellerinize ve emeklerinize sağlıklar olsun. Selam ve dualarımla, Alla'a emanet olun.